ankihansson

Senaste inläggen

Av Ann-Christine Hansson - 14 februari 2017 10:56

Veckans tema på min ridskola är kroppens tyngdpunkt och hur vi kan använda den i ridningen.

Vi ägnar oss åt olika ridövningar men med fokus på just det.

  • Om vi andas långt ner i lungorna, tänker att luften ska ut på lungornas baksida också, då sänker vi tyngdpunkten och samlar oss i kroppen. Det betyder att du sitter bättre i sadeln/eller barbacka (slipper en massa studsande) förutsatt att du inte spänner dig, framförallt benen som är vanligt bland många ryttare, man kniper sig fast, vilket gör att du studsar.

  • Vi leker lite med vår tyngdpunkt. Sitt alldeles avslappnat på hästen som ska stå stilla. Tänk att det kommer t.ex en bil och kör rakt in i dig, (otäck tanke) per automatik slår kroppens hjärna till nödbromsen i kroppen, Man kan känna hur det drar ihop sig inne i magen. Bålstabilitetsmusklerna gör sig beredda och vill bakåt. 
    Så om du rider och är lite rädd, medvetet eller omedvetet, kan vara så att du rivit hinder nr 2 när du tävlat två gånger i rad. Nödbromsen slår till varje gång, i värsta fall blir det en ful ovana och hinder nr 2 blir automatiskt krångligare än andra hinder. 
    Det kan vara så att när du tänker, på t.ex bilen kan du känna hur hästen också flyttar sin tyngdpunkt bakåt. Vilket ju är bra om du vill samla din häst men kanske inte när du ska hoppa av vid hindret.

  • Om du nu kan styra detta bakåt, så kan du ju släppa handbromsen i din kropp o känna hur hästen länger steget, förutsatt om allt annat i ditt kroppspussel är rätt. Tyngdpunkten är en del av det.

  • Tyngdpunkten kan du ju fundera på i sidvärtesförflyttning, mest en tanke, eller om hästen inte vill gå på det spår du tänkt. När du tänker åt sidan, triggar hjärnan  igång småmusklerna i kroppen som "ger signalen" jag vill röra mig åt sidan. 

  • Kom ihåg: andas, titta vart du är påväg, tänk i god tid vart du ska och hur, inga spänningar, o så klossarna rätt staplade i kroppen.

  • Funkar det för dig? Vill du ha hjälp? Kontakta gärna mig. www.harmoniskridning.n.nu
Av Ann-Christine Hansson - 12 februari 2017 09:00

  • Balans

Ja det klart vi har balans när vi rider. Annars skulle vi ramla av.

Men när alla delar är på plats, inom den Centrerade Ridningens skola kallar vi det "byggklossar",

då blir dett så otroligt lätt att rida.

Vi börjar uppifrån med huvudet. Våra skallar väger mellan 4-6 kg. När vi sitter till häst, dvs är en bit från marken så kan man multiplicera 1 cm tippat huvud (framåt,bakåt, eller åt sidorna) med 6 kg. 
Om ryttaren har en tendens att lägga huvudet åt t.ex vänster 2 cm så hör du genast 12 kg övervikt åt det hållet som hästen måste balanserra upp. 
För att fixa balansen åt sin ryttare börjar hästen vika sig i högersidan så den kan bära upp extravikten på vänster sida.

Om du då samtidigt vill svänga åt vänster, kan inte hästen sätta under sig vä bakben för att hålla balansen i svängen.
Resultatet blir ofta att man börjar dra i innertygeln för att svänga hästen, hästen viker halsen, bogar ut åt höger och går antagligen rakt fram.

  • Tips
    Om du råkar ut för detta, fundera på om du har öronen lika långt från axlarna, kan du ändra nåt på dig själv? Blir det bättre? Om inte, så går vi vidare neråt i kroppen nästa gång.

    Behöver du hjälp? Kontakta gärna mig: www.harmoniskridning.n.nu

Av Ann-Christine Hansson - 11 februari 2017 13:30

Jag fortbildar mig i Alexanderteknik, en metod att hitta tillbaka till kroppens ursprungsläge utan spänningar och stress. Ju mer jag lär mig ju mer inser jag vad lite det är som gör skillnad.

  • Idag när jag red barbacka (gör gärna det för känslans skull) på mitt halvblod Niccolina,

    Började jag tänka på framsidan av axeln under där nyckelbenet möter axelleden. Där sitter en muskel som kan rotera axeln framåt.Det är ett ställe som av ren skyddsreflex gärna vill dra ihop sig. Jag tänkte att jag skulle släppa ner axlarna, låta mina nyckelben bli långa och växa utåt sidorna, vilket jag alltid gör när jag värmer upp och förhoppningsvis kan fortsätta med under hela ridpasset.

  • Sen lade jag till att  släppa taget i rotationsmuskeln på framsidan.

Vad hände? Den vänstra höften som ofta är ett problem för mig att släppa taget i dvs ta emot  rörelsen från hästen fullt ut, (Måste alltid tänka på det för att kunna) började helt plötsligt kännas friare i rörelsen.
Ännu en aha upplevelse. Fast jag mycket väl vet att alla delar i kroppen hänger ihop behöver jag och alla andra lära känna sin inre kropp bit för bit.
Denna lilla bit var en nyttig bit för mitt kroppspussel.

Av Ann-Christine Hansson - 10 februari 2017 12:48

Det dyker titt som tätt upp artiklar i hästtidningarna om hur man får en bättre sits. Jag som är instruktör i Centrerad Ridning har arbetat och utbildat mig i detta under 15 år, allt för att kunna bli "Ett med hästen" som den första boken om Centrerad ridning heter skriven av Centrerad Ridnings grundare Sally Swift.
Det är ett underbart sätt att möta hästen för att kunna dansa tillsammans, funkar på alla discipliner praktiskt nog. Jag är även utbildad i Alexanderteknik som är ett fantastiskt sätt att möta sin kropp.

En väg att starta sitt ridpass är att tänka på sig själv en stund. 
Här kommer en kort introduktion som tips.

(observera att all avspänning är individuell,

den kroppsdel som behöver mest uppmärksamhet på en ryttare kanske inte är samma på en annan.)

  • Ha en "klar tanke"
    Tänk på dig själv och vart du är på väg.

  • "Andas" djupt ner i kroppen, hitta gärna takten i hästens steg i din andning,
    andas ut i baksidan av dina lungor.

  • Tänk på var du tittar! Titta med "Mjuka Ögon" Tänk att du ser rakt igenom väggarna eller träden, långt bort.
  • Tänk på din lodräta sits. Bygg din kropp med jämna "byggklossar" som är i balans med varandra.
    Tänk att en heliumballong (en som flyger av sig självt) drar ditt huvud och nacke uppåt.
    Du har ett snöre från hjälmen, som sitter ganska långt bak, det drar uppåt av ballongens lyftkraft.
    Under nacken hänger din ryggrad, den landar på hästens rygg, ryggraden hänger ihop med dina höfter och bäckenet är tungt, du har en tyngd i botten av bäckenskålen som gör att du vilar på hästryggen/sadeln.
    Låt dina ben hänga. Placera foten i stigbygeln på främre delen av foten, där tåbenen slutar inne i foten. Känn stödet från stigbygelplattan.
  • Tänk på din "centrering". Hitta balansen i kroppen, känn att ditt bäcken är plant. Tänk att du har en platta i botten på ditt bäcken som ser ut som botten på ett strykjärn med spetsen framåt, Prova att luta dig lite framåt o bakåt tills du känner hela plattan jämnt. luta dig lite åt sidorna, en i taget några gånger, tills du hitter den plana plattan. 

  • När alla bitar faller på plats, kan du känna dig "jordad" Ett med hästen, du kan följa med i rörelseenergin och hästen kan följa dig. Ni dansar!

    Kan du känna skillnad? Vill du ha hjälp?
    Kontakta gärna mig, läs mer på:
    www.harmoniskridning.n.nu

Av Ann-Christine Hansson - 16 december 2014 18:15

Igår  måndag var vår hovslagare Lennart här. Trevlig kille, kanonbra med hästarna och duktig. Går alltid att bolla med honom, igår diskuterade vi sätt att underlätta för Niccolina ifall hon får problem med artrosen igen. Vi tittade även på röntgenbilderna tillsammans. Hästarna broddades så nu är de halksäkra. Det tar en hel arbetsdag att gå igenom gänget. Som tur är tar alla sina ¨egna¨ hästar så jag var klar till lunch. Efter rasten tog Lennart Kungen och Chimal.

   

Man behöver ju inte vara där precis hela tiden- När rezy skos är jag på plats nästan hela tiden för hon kan bli lite tjurig ibland. Passade på med bästa julpysslet, att laga hästtäcken!

 

När Niccan skos kan man ta en promis med hundarna och städa sadelkammaren. Kanonbra!

Charmör är ju ny så då var jag med hela tiden, men han är supersnäll.

På eftermiddagen hann jag med lite tvätt och administration, sen hade jag lektion.

Idag har jag ridit Niccan och Rezy, både mjuka och fina, Helen och jag öppnade ny bal åt hästarna, det är lite roddigt, för det ska på sidor och nät som alltid behöver lagas ( sönderbitet av hästarna) och så ska de fästas noggrannt för minsta foderspill. På e.m drog jag iväg till Laxå vårdcentral och sjukgymnasten. Nu har jag tröttnat på att hälsporren aldrig ger sig så nu fick de tejpa. Tränat har jag gjort i en och en halv månad. Man brukar ta inflammationshämmande medicin men jag fick en allergisk reaktion av ipren så det är kört. blev alldeles prickig. Nu får det fn gå över snart.

Sen vidare till Kumla och kära morsan. Vi fixade lite med förstoringen på datorn. Jag fick med mig äldsta dottern Malin med mig hem till Vretstorp. Hon jobbar på Hagaskolan i Kumla men bor i Örebro så henne ser vi inte så ofta. Min lilla hund Zessan är galen i Malin och gråter högljutt när hon kommer och när hon går. 

fixade lite kvällsmat o nu sitter jag här.

Av Ann-Christine Hansson - 14 december 2014 16:37

vaknade ju tidigt imorse. Så när klockan var halv nio hade jag hunnit promenerat med hundarna, läst tidningen, ätit frukost, tvättat en maskin, röjt i köket, mockat halva hagen och packat ur bilen sen igår. Sen bar det av till Mon där jag mötte upp två klubbkamrater och vi högg några specialbeställda granar. Sen for jag iväg på leveransturné. Först västerut i Vretstorp, sen två i centrala, en i Östansjö och en, hmm mellan Vallby o Brändåsen. Tillbaks till Vretstorp, Lastade granarna vid Folkets hus för flytt till Mias hörna. Handlade, hem o mockade klart i hagen. Fixade klart det ekonomiska med granarna. Förberett för hovslagaren som kommer imorgon och lektionerna till e.m. 


-Niccan hänger fortfarande med. Veterinären gav upp men Lotta Martinsson har behandlat henne med laser och nu verkar hon riktigt bra. Denna vecka har jag börjat trava lite och hon verkar inte ha ont, så håll tummarna.....

Bjuder på bild på snygga hästar som bästa Ella tagit!

 

Av Ann-Christine Hansson - 14 december 2014 05:38

En månad har gått och här har det hänt nada! Däremot har livet rullat på. Får väl backa bandet lite efterhand. Tar väl det aktuellaste först. Hann baka lite på förmiddagen i går.Glutenfria muffins med saffran och pistagekräm. Mums. Glutenfria pepparkakor blev det för en vecka sen. Sen fick jag hjälp av Bosse att sätta 2 broddar fram på Rezy som sedan pimpades med puts och glitter till årets luciakorteg e. I år fick jag sällskap av stina och Chimal. Vi tog transporten ner på Vretstorp eftersom det var isgata uppe hos oss, och som sagt dåligt broddade hästar. Nere på byn var det varken snö eller is när vi kom men det frös på, på asfalten under kortegen så Chimal fick lite problem. Stina gick med honom där det var värst underlag. Rezy klarade halkan bra och var för tillfället ifråga med 2 vagnar (med lucia och tärnor) med bjällror och tror jag räknade till 12 hästar, lugn som en filbunke tills vi lämnat av luciatåget vid Folkets hus och Stina, Jag och tågets enda islandshäst tog sällskap tillbaka till skolan där vi startat. Då började hon med sina jämfota skutt. Hon tyckte väl det räckte med skritt och det var dags för lite fart.

Bilden: Före uppsittning innan start från skolan. Chimal i silver och rezy i guld.

 

Av Ann-Christine Hansson - 17 november 2014 08:08

Intensiv och superrolig helg. Lördag fm tillbringades på Gullhovs ridklubb i Västergötland. Träffade både ung och vuxna elever. Alla har förståt vikten av detaljerna i hur man använder sig själv i ridningen. det blev bomövningar för flera stycken. Alla går raskt framåt i sin utveckling tillsammans med sina hästar. Det ger så otroligt mycket energi att se deras framsteg och att få jobba med dom. Ridskolechefen red ett enskilt pass, och här arbetade vi med detaljerna i samarbetet ryttare/häst för att hitta rätt nivå för ekipaget i hästens nuvarande utbildningsnivå.

Söndagen tillbringades i Linköping tillsammans med Sveriges elit i Distansridning. Föreläsning/avsuttna övningar för att få insikt i betydelsen av spända muskler och stela leder. I distansridningen handlar det om att få bäriga, följsamma hästar förutom den rena träningen i just distans, där ryttarna själva gör ett kanonjobb. Av mig får dom hjälp att med sin medvetenhet och balans få ut lite till av sig och sin häst. Kanske det lilla sista för en lagmedalj i Em/VM Vem vet.

Idag åter till vardagen på Enebacken.
Mockning, rida Rezy, bokföring, behandling av Niccan, lektioner i em hemma och i Vallby ikväll. Livet rullar på!!

 

Ovido - Quiz & Flashcards